Orzeźwiająca Sangria

Kojarzy się z Hiszpanią, ale dzbanek orzeźwiającej sangrii zamówimy też bez problemu w Portugalii. Sama nazwa „sangria” pochodzi prawdopodobnie od słowa sangre, oznaczającego „krew”

sangria
.

Czym jest sangria?

Sangria to schłodzony drink na bazie wina i świeżych owoców. Obecnie sangria wcale nie musi być czerwona. Doskonale nada się także białe, różowe lub musujące wino. Dobrze, by było młode. Kaloryczność tej przyjemności waha się, w zależności od dodatków, od 120 kalorii do 250 kalorii.

Jako lekki popołudniowy drink sangria nie powinna przekraczać 12% alkoholu, ale niektórzy lubią ją w wersji wzmocnionej. Jej słodki i orzeźwiający smak potrafi jednak być mylący i łatwo dać się zaskoczyć ilością spożytego w takiej formie alkoholu.

Jak się robi sangrię?

W sklepach, zwłaszcza w sezonie letnim, dostępne są gotowe mieszanki, ale samodzielne przygotowanie sangrii jest bardzo proste. Co więcej, to świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią się zbyt ściśle trzymać przepisu, ale raczej wykorzystać to, co pod ręką. Do sangrii można użyć wszystkich owoców cytrusowych, jabłek, truskawek, melona… Dobrym pomysłem jest zmieszanie cytrusów z co najmniej jednym owocem niecytrusowym.

Przepis na orzeźwiającą sangrię:

750 ml czerwonego wina MAUVE Tempranillo

350 ml gazowanej wody

250 ml soku z granatu lub pomarańczowego

pokrojone pomarańcze, limonka, cytryna, zielone jabłko

mięta

50 ml likieru Triple Sec albo Cointreau (opcjonalnie)

Do naczynia włóż pokrojone owoce i miętę. Wlej sok i opcjonalnie likier. Dodaj wino, gazowaną wodę, zamieszaj.

Możesz wzmocnić napój brandy, rumem lub tequilą.

W zależności od preferencji, można także dodać cukru, a niektórzy nalegają na Sprite’a.

Jeśli nie masz czasu, żeby schłodzić sangrię, możesz się poratować kostkami lodu.

Kolorowa sangria prezentuje się efektownie jako ozdoba stołu, więc upewnij się, że masz wystarczająco duży przezroczysty dzbanek lub inne szklane naczynie. Nie wahaj się nalewać sangrię chochlą. W ten sposób możesz łatwo zapanować nad konsystencją w kieliszkach, unikając sytuacji, w której jeden z gości będzie miał raczej sałatkę owocową w kubku niż wino.

Poza klasyką

Ciekawą odmianą jest Sangria Margarita z tych samych składników, ale zmiksowanych i zamrożonych do formy sorbetu. Do białej sangrii nadaje się najlepiej Riesling, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. Wypróbuj zmieszane z ogórkiem, truskawkami, miętą, ananasem, cytryną i limonką. Doskonale w tej roli sprawdzi się cytrusowe 7 COLINE SAUVIGNION & PINOT GRIGIO o korzennych nutach. Różowa sangria zagra z brzoskwiniami, melonem, malinami, oraz nieodłącznymi cytrusami. Ze względu na truskawkowe nuty, ciekawy efekt da lekkie hiszpańskie MARQUES DE CASTILLA ROSADO.

Życzymy satysfakcjonujących eksperymentów!

Udostępnij artykuł
    Orzeźwiająca sangria
    Orzeźwiająca sangria