Kieliszki do wina – jak ozdobić swój posiłek?
Nic tak nie poprawia smaku obiadu jak dobrze dobrane do niego wino. Żeby jednak móc w pełni się nim delektować – musimy zdobyć choćby podstawową wiedzę na temat przeznaczonych do niego kieliszków. Te zaś dzielą się na mnóstwo najróżniejszych rodzajów. Wychodząc więc z założenia, że wino to trunek, który wymaga specjalnej oprawy i że odpowiednio dobrany do niego kieliszek, wyeksponuje jego walory – musimy więc zapytać jak to właściwie zrobić?
Warto więc zacząć od tego, co najbardziej rzuca się w oczy – to znaczy od barwy szkła. Oczywiście, to kolorowe ma swój urok. Wielu koneserów woli jednak pić swój trunek z przezroczystych naczyń. Pozwala im to bowiem na ocenienie barwy trunku.
Warto wiedzieć, że kolor wina zdradza wiele jego cech. Można z niego wyczytać takie tajniki, jak na przykład: rodzaj szczepu, czas leżakowania, technikę wiwifikacji oraz warunki uprawy w winnicy i tak dalej. Wielu miłośników tego napoju lubi przyjrzeć się jego barwie, szczególnie podczas degustacji. Wysokiej jakości znawca potrafi nawet odgadnąć z niego właściwy smak.
Kieliszek do wina czerwonego BALANCE 150ml; źródło: Prymus AGD
Grubość szkła kieliszka
Kolejną kwestią, którą musimy poznać, by w pełni móc delektować się winem przy rodzinnym stole, jest grubość szkła z którego wykonany jest kieliszek. Ma ono ogromne znaczenie podczas degustacji. Powinno być na tyle cienkie, by można je było ogrzać samym ciepłem swej dłoni. Uwalnia się wtedy wyjątkowy bukiet aromatów.
Jeśli jednak chcemy by wino pozostało chłodne, to musimy trzymać kieliszek za nóżkę. Tyczy się to przede wszystkim wielu gatunków białego wina. W rezultacie przeznaczone nóżka przeznaczonych do niego kieliszków – będzie odpowiednio dłuższa.
Czasze kieliszków
Najważniejszą częścią składową kieliszka jest jego czasza. W przypadku czerwonego wina – jej duży rozmiar ma czysto praktyczny cel. Służy bowiem do odpowiedniego zamieszania naszym trunkiem. Wielkość powinna więc być na tyle duża, aby można było zakręcić napojem bez niebezpieczeństwa rozlania go na podłogę, lub co gorsza, na nasz smoking… Byłoby to kolejne faux pas, czego oczywiście nie chcemy. Podsumowując: odpowiednio duża czasza służy napowietrzeniu czerwonego wina, a tym samym wydobyciu z niego całego bukietu najróżniejszych aromatów.
Dla przeciwwago – białe wina nalewany do kieliszków z wysmukłymi czaszami. Wąska czasza lepiej bowiem kompresuje ich wysublimowaną, delikatną woń. Podsumowując także i ten punkt: należy bezwzględnie trzymać się reguły stosowania smukłych, wysokich kieliszków do wina białego, oraz tych niższych, z bardziej pękatą czaszą – do czerwonego.
Jakie kieliszki są do wina musującego?
Osobną kwestią są wina musujące. Kieliszkiem, którego użyć powinniśmy w takim przypadku będzie wariant o smukłej i wysokiej czaszy. Jej krawędź powinna lekko odchylać się na zewnątrz. Powinny więc przybrać kształt dzwonka. Taka konstrukcja spowalnia uciekające bąbelki.
Podsumowanie
Wiedza w winie i przeznaczonych do niego kieliszkach tylko z początku wydaje się rozległa i złożona. Jeśli więc przyjrzymy się jej uważniej – to z pewnością docenimy zawartą w niej elegancję. To z kolei przerodzić się może w prawdziwą pasję. Otworzy nam ona drogę do delektowania się rozmaitymi smakami i aromatami. Jeśli chcemy wybierać jedynie spośród wysokiej jakości kieliszków do wina – to zdecydować się powinniśmy na znany i doceniony sklep internetowy, jak dla przykładu: Prymus AGD.