Moscato d’Asti

…czyli dawna szlachta wśród słodkich win musujących.

Bo to wino niezwykłe: nie dość, że pasuje do bardzo wielu deserów, nie dość, że jest lekkie (zwykle ok. 6% zawartości alkoholu), nie dość, że delikatnie musuje i jest robione niezwykle szlachetną metodą*, to jeszcze jest najstarszym słodkim (słodkawym) winem musującym na świecie.

Moscato d'AstiTo wszystko, to Moscato d’Asti, czyli wino z Piemontu, znanego z Barolo czy Nebbiolo, z apelacji Moscato d’Asti DOCG sąsiadującej z Barbera d’Asti. W tym regionie powstają dwa rodzaje win słodkich musujących: Moscato d’Asti i Asti – to niezwykle ważne, by zwracać uwagę na tę różnicę. Oba wina robi się z moscato (muskata), oba w Piemoncie, oba w gminie Asti, ale Asi DOCG to wina musujące, a Moscato d’Asti to wina frizzante i o niższym alkoholu. Ponadto Moscato d’Asti zwykle jest winem szlachetniejszym nawet w czasach masowej produkcji i zaniedbań w winifikacji. Jest lekko pieniste, zachowuje charakter szczepu, a to duża zaleta, bo muskat to w końcu niezmiernie aromatyczny, wdzięczny szczep, bardzo lubiany na całym świecie, a w Polsce stroniącej od mocno wytrawnych win, to wręcz rarytas.

Na domowych imprezach święci triumfy. Kiedy więc nie wiadomo, czym osłodzić życie jakiejś Szanownej Pani, na pewno moscato d’Asti się sprawdzi, chyba, że wiemy, że Pani Szanowna nie cierpi słodkości czy bąbelków – wtedy nie warto nikogo zmuszać.

Tak, czy owak moscato to na pewno świetny kompan do szarlotki, do deseru owocowego, tarty owocowej, czy cytrynowej albo musu cytrynowego. Warto z moscato poeksperymentować albo delektować się pitym solo mocno schłodzonym w letni wieczór na tarasie… To jest to.

*metoda Asti (jak metoda Charmata) zrodziła się ponad wiek temu i polegała na fermentacji moszczu w zamkniętych kadziach do osiągnięcia alkoholu na poziomie 5-7%, żeby zachować słodycz, a następnie, by wino nie fermentowało filtrowano je w zamkniętym zbiorniku. Oczywiście w czasach, kiedy ilość była wartością nadrzędną, często słabi winiarze uchylali się od zasad i wina z Asti straciły swoja renomę. Moscato d’Asti DOCG jest jednak zawsze winem szlachetniejszym niż Asti DOCG

Udostępnij artykuł