Sałatki

… czyli o tym, jakie wino pasuje do sałatki cezar, a jakie do greka?

Mamy nadzieję na to, że niedługo nadejdzie. Oczywiście wiosna. Ale nie pragnęłabym samej wiosny tylko po to, żeby po tygodniu czy dwóch prawdziwej wiosny nastało lato-w-mieście, bo to inna pora roku niż lato-po-prostu. Mnie chodzi wyłącznie o nowalijki. Tego pragnę, i myślę  że nie jestem przypadkiem odosobnionym. W końcu pomidorów o smaku waty nie da się jeść. I ta myślą natchniona, że wiosna nadejdzie i będzie co jeść, bo zimowych kotletów już ma człowiek po uszy. I wtedy można by zaprosić tego i owego, jak zechcą, i dać im jakiejś dobrej sałatki i wina. Jeśli jednak sałatki i wina, to trzeba by dobrze przemyśleć  bo czerwone wina majonezu nie zniosą  a do jaj tez niewiele pasuje. Jak będzie do sałaty dip intensywnie czosnkowy, prawie żadne wino tego nie zdzierży.

Może by w takim razie tak:

sałatka cezar (sałata, grzanki, parmezan, dip kremowy z oliwy, żółtka, sosu Worcestershire), bądź wariacja na jej temat z dodatkiem kurczaka, anchovis itp. po prostu wyśmienicie smakuje z niebeczkowym chardonnay, rześkim, przyjemnym, ale dość treściwym; doskonale do cezara będzie pasowało semillon (można z Australii dostać połączenie tych dwóch szczepów, które stało się od niedawana wizytówką tego kraju); świetne będzie tez chenin blanc z RPA albo prowansalskie wino różowe;

sałatka grecka (bez sałaty!) – oczywiście idealnym kompanem do greka będzie retsina (żywiczne wino greckie), ale to trzeba lubić, bo żywiczne nuty są znośne nie dla każdego; gdy nie jesteśmy wielbicielem retsiny – proponuję frascati, czyli lekko musujące z centralnych Włoch, trebbiano, soave (oba tez włoskie), a może pinot grigio z Trydentu (region Trydent-Adyga);

sałatka nicejska idealnie dogada się z muscadet sur lie, a chętnie podałabym ja z trebbiano i vinho verde portugalskim, ale i lekkie prowansalskie różowe na pewno się sprawdzi, bo w końcu ta sałatka należy do sztandarowych dań kuchni prowansalskiej;

capresepinot grigio albo dobry lekki mozelski riesling;

do sałatki pomidorowej koniecznie rueda albo nowoświatowe sauvignon blanc;

sałata z kozim serem, oliwkami i szpinakiem to para dla viogniera i sauvignon blanc itp.

Jedno jest pewne – zawsze warto próbować różnych kompozycji potraw i wina. Jeśli nie mamy nastroju na eksperymenty, w przypadku sałatek z winegretem zawsze sprawdzi się sauvignon blanc, vinho verde, niemiecki riesling czy muscadet znad Loary, do sałat z sosem kremowym raczej chardonnay czy pinot blanc.

Udostępnij artykuł