Ribera del Duero

Obok Rioja to jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich w Hiszpanii. Leży we wspólnocie autonomicznej Kastylia i León, nad rzeką Duero (portugalskie Douro) i jest apelacją od 1982 roku. Dumą tego regionu jest historyczne miasto Aranda de Duero z jego podziemnymi zabytkowymi piwnicami (bodegas), które w niektórych miejscach leżą na głębokości 12 m.

Kapitałem regionu są jego warunki naturalne, które generują powstawanie win skoncentrowanych, treściwych i pełnych. Odpowiada za to położenie na około 800 m n.p.m. w głębi lądu, bliskość pasm górskich Sierra de la Demanda i Sierra de pesqueraGuadarrama, które izolują region i temperatury wahające się od -18 do +40 stopni. lata są tu naprawdę upalne, a zimy mroźne. W sezonie wegetacyjnym owocom pomagają duże różnice temperatur miedzy dniem a nocą. Dzięki temu winogrona nie dojrzewają zbyt szybko, mają czas na rozwijanie związków chemicznych wzbogacających aromat i smak wina, które z nich powstanie.

Swoją mocną pozycję Ribera del Duero zawdzięcza przede wszystkim winnicy Vega Sicilia i Alejandro Fernándezowi, autorowi przesławnego wina Pesquera. To głównie dzięki nim Ribera jest uznawana za jeden z najbardziej prestiżowych winiarskich regionów Hiszpanii. Obecnie przykładają do tego rękę jeszcze winiarze z Dominio de Pingus i Emilio Moro.

Podstawą tutejszego winiarstwa jest oczywiście tempranillo, zwane tu częściej tinto fino lub tinta del pais. W lokalnych warunkach tempranillo jest zwykle taniczne, pełne o intensywnym aromacie porzeczek i morwy. Odmiana musi stanowić minimum 75% win czerwonych z Ribera del Duero, a resztę mogą uzupełniać cabernet sauvignon, merlot lub malbec, a także do 5% albillo (biała odmiana zmiękczająca wino) i garnacha. Więcej tej ostatniej odmiany pojawia się w składzie rzadszych, ale bardzo interesujących, win różowych.

Udostępnij artykuł