Przechowywanie alkoholu w beczkach dębowych

Przechowywanie alkoholu w odpowiednich warunkach może dostarczyć nam, naprawdę fascynujących wrażeń. Obserwując cały proces powstawania trunku, bardzo szybko dostrzeżemy różnice pomiędzy kolejnymi etapami jego powstawania i przemiany. Tylko w ten sposób możliwe jest wyprodukowanie napoju alkoholowego o wyjątkowym charakterze i smaku. Aby wszystko mogło zostać zrealizowane tak jak należy, niezbędny jest profesjonalny sprzęt i umiejętności. Jedną z najpopularniejszych metod w tym fachu jest zalewanie alkoholem drewnianych beczek przeznaczonych do takich produkcji. Jak to wygląda w praktyce i o czym nie możesz zapomnieć? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!

Skąd wzięła się ta metoda?

Wraz ze wzrostem popularności wina, pojawiła się chęć dostarczenia tego trunku do innych krajów, nawet tych najbardziej oddalonych. Pierwszą z metod, która pozwoliła na transport alkoholu było umieszczenie wina w drewnianych beczkach dębowych. W całym procesie, bardzo ważne jest odpowiednie zabezpieczenie beczek przeznaczonych do przewozu trunku. Jak się okazuje, niewystarczająca wiedza i brak wiedzy może przełożyć się na zepsucie wina i utratę wszystkich zachwycających właściwości. 

Początkowo, szukano i testowano różne rodzaje drewna w celu znalezienia najbardziej odpowiedniego do transportu trunku. Uważano, że niektóre z gatunków mogą wpływać na zapach trunku. Efekt testów okazał się zupełnie odwrotny do zamierzonego, wino straciło wartość zarówno pod względem smaku, zapachu i innych wartości mających znaczenie. 


Drewno dębowe

Najbardziej odpowiednim gatunkiem drewna do transportu wina okazał się dąb! Jego wyjątkowe właściwości odkryte zostały przez francuskich producentów, którzy po sprawdzili beczki dębowe na alkohol wykonane z tego surowca i zgodnie stwierdzili, że trunek zachowuje wszystkie właściwości i nie ulega zepsuciu. Drewno dębowe w żaden sposób nie miało wpływu na wino zarówno podczas transportu jak również całego okresu przechowywania napoju.

Kolejnym krokiem w celu osiągnięcia zadowalających efektów przechowywania i transportu wina w beczkach dębowych był proces wypalania. Trunek wytwarzany w taki sposób nazwany został burbonem ze względu na swój wyjątkowy, czerwony kolor. 

Odpowiednie drewno

Drewnem najczęściej wykorzystywanym do produkcji wina jest świerk, jodła i dąb, najpopularniejszym jednak spośród tych trzech jest właśnie dąb. Przechowywane w nim alkohole np. wino czy whisky nie tracą na smaku i zapachu. Co więcej, ich walory pod tym względem niejednokrotnie się zwiększają. Jak się okazuje, drewno odpowiedniego gatunku może w znacznym stopniu podnieść jakość alkoholu.

Gatunki dębu

Gatunki, obecnie najczęściej stosowane do produkcji beczek na wino to:  dąb biały Quercus, który pochodzi z Ameryki Północnej, a także dwa gatunki europejskie: dąb szypułkowy Quercus robur  oraz dąb bezszypułkowy Qercus petrea.
Bednarze oraz winiarze rzadziej zwracają uwagę na botanikę, a częściej na geograficzne pochodzenie drewna, z którego później wyrabia się beczki na alkohol. To właśnie na tej podstawie można wyróżnić beczki amerykańskie (z drzewa amerykańskiego) oraz beczki europejskie, które są zwane potocznie francuskimi.

Jak wyrabia się beczki?

Wysokiej jakości beczki powstają z drzew co najmniej osiemdziesięcio letnich, jednak najczęściej z takich, które mają ponad 150 lat. Jest to bardzo ważne, gdyż młodsze drewno nie ma aż tak wyrównanej struktury. Wymagana jest naprawdę staranna selekcja, a do wyrobu beczek stosuje się jedynie wybrane kawałki drewna. Najczęściej pochodzą one z zewnętrznej części pnia.

Drewno amerykańskie jest nieco mniej porowate, a jednocześnie ma bardziej wyrównaną strukturę. Jest zatem łatwiejsze w obróbce. Dąb europejski trzeba strugać oraz łupać ręcznie, więc koszt tego rodzaju naczyń dębowych będzie wyższy.

Fragmenty pni oraz konarów dębowych przycina się na klocki o odpowiedniej długości. Kolejno klocki są łupane siekierami i klinami bądź cięte piłą na surowe klepki. Następnie drewno jest suszone. Proces suszenia może trwać nawet około 3 lata na wolnym powietrzu. Tańsza produkcja obejmuje suszenie w suszarni. Wysuszone klepki są przycinane oraz strugane heblem, aby nadać im odpowiednią grubość i kształt. Najtrudniejszym etapem jest zestawienie klepek oraz samo uformowanie beczki. Klepki są spinane obręczą na jednym końcu, a kolejno nabijane są następne obręcze. Proces jest żmudny, więc na beczkach nie należy oszczędzać.

Jaka beczka na piwo?

Jeśli chodzi o piwo, najczęściej wybiera się naczynia metalowe, które noszą nazwę keg. Przechowuje się je także w tych drewnianych i tu także najlepiej sprawdzi się dąb. Naczynia są wyposażone w specjalne kraniki oraz odpowietrzacze, które pozwalają na bezpośrednie spróbowanie trunku. Co więcej, usuwają także nadmiar ciśnienia oraz gazów, które powstają na skutek fermentacji.
Jak widać, beczki z drewna do przechowywania alkoholu nie są żadną nowością. Niegdyś po prostu były wygodnym narzędziem do transportu towaru, dziś znamy już ich dobroczynny wpływ na dane trunki. To dlatego warto świadomie wybierać, w czym będziemy przechowywać nasz alkohol, aby cieszyć się jego doskonałym, oryginalnym smakiem.

Udostępnij artykuł