Perełki: passerina

Passerina to szczep biały popularny w centralnych Włoszech. Szczególnie ważną rolę gra w regionie Marche, choć sadzi się go w Abruzji, Lacjum oraz dalej na północ w Emilia-Romagna. Jest to starożytna odmiana prawdopodobnie będąca mutacją bianchello, starego szczepu środkowych Włoch.

Ciekawe jest pochodzenie nazwy passerina. Passero to po włosku wróbel. Ptaki te maja ogromne upodobanie w dojrzałych owocach tej odmiany. A przyrostek -ina w języku włoskim jest używany podczas tworzenia zdrobnień. Zdrobnienie to w tym przypadku wynika podobno z tego, że grona szczepu są dość drobne. Stąd właśnie passerina.

Passerina cyanea

Passerina cyanea

Odmiana lubi wysokie temperatury, jest zwykle dość wydajna, ale za to długo dojrzewa – dojrzałe owoce mają charakterystyczny ciemnożółty kolor. Zwykle mają też dość dużą zawartość cukru, jednak przy jednoczesnej wysokiej kwasowości może dawać naprawdę świetnie zrównoważone wina.

Najbardziej znaną apelacją, w której używa się passerina jest Falerio w regionie Marche. Powstają tam wina na bazie trebbiano toscano, w których można używać maksymalnie 30% passerina w mieszance.
Jednak, aby poznać smak tego ciekawego szczepu, którego znakiem rozpoznawczym są kwiatowe aromaty z akacjową nutą, warto spróbować wina, które powstaje w 100% z passerina. Musi to być wino regionalne – z oznaczeniem IGT czy IGP, ponieważ odmiana nie ma jeszcze własnej apelacji. Jednak nawet w typie IGT potrafi dać naprawdę dobre, zrównoważone wina o szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Ponadto niezwykle ciekawe są wina frizzante z tej odmiany – lekko musujące, bardzo świeże i doskonałe jako towarzysze lekkiej kuchni.

Udostępnij artykuł