Sery i wino cz. III
O serach, jak o winach, można chyba bez końca. Oto więc następne propozycje połączenia tych dwóch intrygujących smaków.
Edam – to twardy lub półtwardy ser robiony z mleka krowiego. Zwykle spożywamy go, kiedy jest niedojrzały. Ma dość delikatny smak, lekko słodki, lekko kwaskowy, nieco słony. Powstał w Holandii w mieście Edam. Jest robiony z mleka półtłustego lub odtłuszczonego, więc polecają go dietetycy. Wspaniale smakuje z czerwonymi winami z pinot noir, winem hiszpańskim z Rioja, a nawet z shirazem. Co ciekawe, równie dobrze łączy się z białymi winami z sauvignon blanc, rieslinga czy pinot gris.
Emmentaler – ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, pochodzący ze Szwajcarii, nie łączy się za dobrze z winami, ale całkiem nieźle smakuje z barbera czy syrah, ewentualnie z burgundem jeśli chcemy go podac ze słodkimi dodatkami, np. z gruszkami czy jabłkami – wtedy lepiej do niego podać vinho verde, czy delikatnego mozelskiego rieslinga. Jeśli podajemy go na słono, np. z szynka prosciutto czy salami, zdecydowanie lepiej podać młode lekkie czerwone wino, może być pinot
noir czy barbera.
Maasdamer – to odpowiedź Holendrów na emmentalera, jest bardziej miękki, nieco słodszy niż emmentaler. Równie trudny w połączeniu z winem. Można próbować z tymi samymi winami, które sugerujemy do emmentalera.
Parmezan (parmigiano reggiano) – to ser, o którym każdy słyszał, a wbrew pozorom, nie każdy próbował. To włoski twardy ser robiony z mleka krowiego, którego receptura pochodzi z XIII w. jest robiony w regionie Emilia Romania we Włoszech, a nazwa pochodzi od miasta Parma. Jest twardy, nieco ziarnisty (ty grana), ma pikantny, dość ostry, ale bardzo przyjemny smak. Doskonale pasuje do włoskich win, np. valpolicella czy chianti. Świetnie łączy się z Rioja Reserva, cabernet sauvignon, ale także z beczkowym solidnym chardonnay.
Mimolette – to twardy krowi ser produkowany we Flandrii i Normandii, a pochodzący z Holandii. Ma żółtopomarańczowy kolor, który jest efektem dodawania naturalnego barwnika. W smaku jest dość słodkawy, orzechowy, owocowy i łagodny. Świetnie łączy się z Bordeaux lub pinot noir, kiedy jest młodszy, kiedy starszy, bardziej ziarnisty i nieco pikantniejszy pasuje doskonale do win malbec, czy syrah.