Napój sarmaty charakterystyka czerwonego wina
Wytrawne, półwytrawne, słodkie – czerwone wino to jeden z najpopularniejszych trunków, który jest znany ludzkości już od czasów starożytnych. Najstarsze znane ślady wina, datowane na około 8500 lat przed naszą erą, znaleziono w rejonach Kaukazu. Wino było powszechnie obecne w życiu starożytnych Greków i Rzymian, stanowiło w tamtych czasach istotny element diety. Również obecnie często po nie sięgamy, nie tylko od wielkiego święta, ale i na co dzień, podczas spotkań z przyjaciółmi oraz do posiłków. Wytrawne, półwytrawne, słodkie – czerwone wino to jeden z najpopularniejszych trunków, który jest znany ludzkości już od czasów starożytnych. Najstarsze znane ślady wina, datowane na około 8500 lat przed naszą erą, znaleziono w rejonach Kaukazu. Wino było powszechnie obecne w życiu starożytnych Greków i Rzymian, stanowiło w tamtych czasach istotny element diety. Również obecnie często po nie sięgamy, nie tylko od wielkiego święta, ale i na co dzień, podczas spotkań z przyjaciółmi oraz do posiłków.
Najważniejsze gatunki wina
Istnieje wiele gatunków wina, nazwy każdego z nich pochodzą od szczepów winogron, których używa się do ich produkcji. Najpowszechniej spotykane do Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet i Merlot. Oto ich krótkie charakterystyki
- Cabernet Souvingon – szczep ten hodowany jest praktycznie na całym świecie. Smak wina, które się w niego wytwarza zależy w dużej mierze od metody produkcji, jednak bardzo charakterystyczna dla niego jest silna nuta czarnej porzeczki.
- Pinot Noir – to bardzo wymagający szczep, który najlepiej dojrzewa w umiarkowanym i niezmiennym klimacie. Daje wina o wyraźnie owocowym aromacie – wiśni, malin oraz truskawek. Charakteryzuje się dość jasną barwą.
- Cabernet Franc – jeden z najstarszych szczepów, uprawiany powszechnie we Francji. Wina produkowane z niego odznaczają się lekkimi owocowymi nutami śliwki, jeżyny i czarnego bzu.
- Merlot – to najważniejszy konkurent dla szczepu cabernet souvignon, hoduje się go również na całym świecie. Jego zaletą jest wczesne dojrzewanie. Wytwarza się z niego wina mniej kwasowe, posiadające nuty śliwki, czarnych wiśni, jagód.
Jak pić czerwone wino
Zachowanie odpowiednich zasad spożywania wina pozwoli nam w pełni cieszyć się jego bogatym smakiem. Przede wszystkim powinniśmy podawać je w odpowiednio dużych kieliszkach, tak by miało dość miejsca, by uwolnić bukiet swoich aromatów. Kolejną ważną kwestią jest temperatura – czerwonego wina raczej nie chłodzimy, powinno ono mieć temperaturę pokojową. Wybór wina do jedzenia zależy w dużej mierze od cech zarówno trunku, jak i podanej potrawy. Na ogół jednak czerwone podajemy z daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny, wędlin, serów, rzadziej do ryb i drobiu.
Jesteś smakoszem czerwonego wina, szukasz miejsca, w którym możesz poznać najlepsze gatunki z całego świata? Dwór Chotynia jest takim właśnie miejscem. Funkcjonująca w nim Winotek, prowadzona przez konesera win Janusza Cybulskiego to bogato zaopatrzony sklep winiarski, specjalizujący się również w przeprowadzaniu warsztatów, podczas których można poszerzyć swoją wiedzę o najszlachetniejszych trunkach.
Najważniejsze gatunki wina
Istnieje wiele gatunków wina, nazwy każdego z nich pochodzą od szczepów winogron, których używa się do ich produkcji. Najpowszechniej spotykane do Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet i Merlot. Oto ich krótkie charakterystyki
- Cabernet Souvingon – szczep ten hodowany jest praktycznie na całym świecie. Smak wina, które się w niego wytwarza zależy w dużej mierze od metody produkcji, jednak bardzo charakterystyczna dla niego jest silna nuta czarnej porzeczki.
- Pinot Noir – to bardzo wymagający szczep, który najlepiej dojrzewa w umiarkowanym i niezmiennym klimacie. Daje wina o wyraźnie owocowym aromacie – wiśni, malin oraz truskawek. Charakteryzuje się dość jasną barwą.
- Cabernet Franc – jeden z najstarszych szczepów, uprawiany powszechnie we Francji. Wina produkowane z niego odznaczają się lekkimi owocowymi nutami śliwki, jeżyny i czarnego bzu.
- Merlot – to najważniejszy konkurent dla szczepu cabernet souvignon, hoduje się go również na całym świecie. Jego zaletą jest wczesne dojrzewanie. Wytwarza się z niego wina mniej kwasowe, posiadające nuty śliwki, czarnych wiśni, jagód.
Jak pić czerwone wino
Zachowanie odpowiednich zasad spożywania wina pozwoli nam w pełni cieszyć się jego bogatym smakiem. Przede wszystkim powinniśmy podawać je w odpowiednio dużych kieliszkach, tak by miało dość miejsca, by uwolnić bukiet swoich aromatów. Kolejną ważną kwestią jest temperatura – czerwonego wina raczej nie chłodzimy, powinno ono mieć temperaturę pokojową. Wybór wina do jedzenia zależy w dużej mierze od cech zarówno trunku, jak i podanej potrawy. Na ogół jednak czerwone podajemy z daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny, wędlin, serów, rzadziej do ryb i drobiu.
Jesteś smakoszem czerwonego wina, szukasz miejsca, w którym możesz poznać najlepsze gatunki z całego świata? Dwór Chotynia jest takim właśnie miejscem. Funkcjonująca w nim Winotek, prowadzona przez konesera win Janusza Cybulskiego to bogato zaopatrzony sklep winiarski, specjalizujący się również w przeprowadzaniu warsztatów, podczas których można poszerzyć swoją wiedzę o najszlachetniejszych trunkach.