Wina czerwone półwytrawne – czy faktycznie są dla każdego?

Wina czerwone półwytrawne to świetna opcja dla osób, którym wina wytrawne nie smakują, są zbyt kwaskowe i gorzkie. Wina półsłodkie są nieco bardziej delikatne, przez co bardziej uniwersalne. Powinny zasmakować każdemu, nawet osobie która nie pija tego rodzaju trunku zbyt często.
Produkowane są z tych samym winogron co pozostałe wina (wytrawne, półsłodkie i słodkie). W składzie posiadają zaś nieco większą ilość cukru resztkowego, co równoważy smak kwasowości. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany (pozostał w winie po fermentacji). Konsumenci doceniają je również za ich orzeźwiający smak i niezwykłą owocowość. Przepełnione są one dojrzałymi malinami, truskawkami czy marmoladą. Wina półwytrawne nie przytłaczają dań i potraw swoją słodyczą.

Czerwone wina półwytrawne mogą pochodzić z różnych stron świata na przykład z Australii, z Austrii, z Chile, z Francji, z Grecji, z Hiszpanii, z Niemiec, z Nowej Zelandii, z Polski, z Portugalii, z Południowej Afryki, z Włoch czy z Bułgarii. W zależności od kraju pochodzenia mogą się one różnić smakiem, aromatem i słodkością. Mają na to wpływ warunki atmosferyczne występujące w danym państwie, które znacząco wpływają na smak owoców, co za tym idzie również wina z nich wytwarzanego. I tak w krajach gdzie panuje cieplejszy klimat, łatwiej jest uzyskać wyższy poziom cukru w winie. Duża ilość słońca przyczynia się do szybszego dojrzewania owocu. Natomiast w krajach o zimnym klimacie ciężko uzyskać taki stopień dojrzałości winogrona. Producenci ratują się wtedy mechanicznym dodawaniem sztucznego słodzika w postaci na przykład cukru. Warto przetestować smak trunków różnego pochodzenia i samemu przekonać się, co bardziej nam odpowiada, a co mniej. Często tylu rodzajów win nie jesteśmy w stanie kupić w zwykłym sklepie monopolowym lub hipermarkecie. Wtedy z ratunkiem przychodzą specjalistyczne sklepy winiarskie takie jak sklep internetowy z winami Zielone Butelki. Można na nich znaleźć nietypowe trunki, które są skategoryzowane wedle różnych kryteriów, co znacząco może ułatwić nam podjęcie wyboru.

Wina półwytrawne świetnie sprawdzą się w połączeniu z pikantną, mocno przyprawioną kuchnią orientalną. Ponadto stanowić będą idealny dodatek do kabanosa, kaczki lub owocowego sosu do mięs. Jako aperitif warto postawić na półwytrawne, czerwone wino musujące.

Udostępnij artykuł