Jakich kieliszków nie powinno zabraknąć w restauracji?

Serwowanie alkoholu jest praktykowane w większości restauracji, ponieważ zwyczajowo w naszym kręgu kulturowym pija się go przy wielu okazjach, także do posiłku. Co więcej, lokale sprzedające dobry alkohol często mogą liczyć na większą liczbę gości, a także większe obroty.

Serwowanie alkoholu jest praktykowane w większości restauracji, ponieważ zwyczajowo w naszym kręgu kulturowym pija się go przy wielu okazjach, także do posiłku. Co więcej, lokale sprzedające dobry alkohol często mogą liczyć na większą liczbę gości, a także większe obroty. Klienci cenią sobie przede wszystkim szeroki wybór alkoholi, ale także to, jak są one serwowane. Z tego względu niezbędną częścią wyposażenia restauracji powinny być kieliszki do podawania różnych gatunków trunków.

Kieliszki do wina – kilka rodzajów lub uniwersalne

Znawców i miłośników wina przybywa w Polsce, dlatego warto w lokalu mieć dobrze zaopatrzoną piwniczkę lub chociaż bar, które zaspokoją najwybredniejsze gusta gości. Nie ma też wątpliwości, że niezbędne są kieliszki do wina i to najlepiej w co najmniej trzech rodzajach: do wina czerwonego, białego oraz musującego. Podstawowe różnice między nimi dotyczą wielkości i kształtu, ponieważ wina czerwone najlepiej smakują z kieliszków o dużej czaszy, aromat win białych wydobywa się najlepiej z mniejszych kieliszków, natomiast bąbelki win musujących dłużej utrzymują się w kieliszkach wąskich i wysokich. Restauracje, które nie nastawiają się na podawanie gościom wysokogatunkowych win, lecz tylko okazjonalnie serwują wina stołowe do posiłków, mogą zaopatrzyć lokal w kieliszki uniwersalne np. takie jak te: http://www.xxlgastro.pl/pl/olympia-modale-kieliszki-do-wina-395ml.html. Kieliszki te mają klasyczny kształt, ale także dość dużą pojemność, dzięki czemu można w nich podawać nie tylko wino białe i czerwone, ale również wodę. Warto zauważyć, że przytoczone w przykładzie kieliszki zrobione są z cienkiego i pozbawionego ozdób szkła, które pasuje do każdej zastawy stołowej. Jednocześnie szkło to jest odpowiednio wzmocnione po to, by kieliszki wytrzymały częstą eksploatację, w tym także mycie w zmywarce.

Kieliszki do innych gatunków alkoholi

Tradycyjnym polskim trunkiem jest niezmiennie wódka, dlatego kieliszki do tego trunku są wręcz obowiązkowym elementem wyposażenia restauracji oraz lokali organizujących takie imprezy jak wesela, chrzciny, imprezy integracyjne itp. Zwykle kieliszki do wódki czystej nie posiadają nóżki i mogą mieć pojemność od 25 do 100 ml. Ostatnio jednak najczęściej podaje się wódkę w kieliszkach o pojemności około 35 ml np. takich jak te: http://www.xxlgastro.pl/pl/dajar-kieliszek-do-wodki-komplet-12-sztuk-36-ml-ca.html. Oprócz kieliszków do wódki przydają się także kieliszki do koniaku, likierów, szklanki do piwa, a także, jeśli w lokalu podawane są drinki, specjalne szklanki i kieliszki do najpopularniejszych koktajli. Najczęściej stosowane w gastronomii kieliszki można zobaczyć tutaj: http://www.xxlgastro.pl/pl/sprzet-drobny/szklo-gastronomiczne/kieliszki/. Kompletując ten rodzaj szkła do restauracji, warto dobrze oszacować potrzeby, biorąc także pod uwagę ewentualne straty wynikające z uszkodzenia lub całkowitego stłuczenia niektórych kieliszków przez obsługę lub samych gości. Osoby dopiero otwierające lokal gastronomiczny mogą zwrócić się o pomoc w doborze kieliszków doradców w specjalistycznym sklepie zajmującym się kompleksową dostawą profesjonalnego sprzętu dla gastronomii.

Udostępnij artykuł