Côte-Rôtie
Côte-Rôtie leży bezpośrednio na południe i południowy zachód od Vienne i jest najbardziej wysuniętą na północ apelacją regionu Côtes du Rhône, czyli Dolina Rodanu. Jest też jednym z najbardziej prestiżowych win z tej części kraju. Może tylko południowa apelacja Châteauneuf-du-Pape czy bliżej leżący Hermitage mogą się z nim równać. Gdyby chcieć jednoznacznie określić profil tutejszych win to można się obejść jednym słowem: wzorcowy syrah z odrobiną viogniera dla aromatu i miękkości.
Wina z Côte-Rôtie łączą aromaty mięsne i kwiatowe. Jest w często i bekon, i fiołki. Nawet wina, do których nie dodano viogniera, a są zrobione wyłącznie z syrah, mogą pachnieć kwiatami.
Tylko trzy gminy leżące na prawym brzegu Rodanu, na dość stromych zboczach o nachyleniu czasem osiągającym 60 stopni, mogą produkować wina z oznaczeniem Côte-Rôtie. Zaczynając od położonej najbardziej na północ, najbliżej Vienne to: Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Ampuis oraz Tupin-et-Semons. Jakby tego ograniczenia było mało, w obrębie gminy nie wszystkie działki mają prawo do nazwy Côte-Rôtie. Najlepsze z lokacji znajdują się tuż nad miejscowością Ampuis (np. La Chatillone La Chevalière, La Garde, La Landonne La Mouline, La Turque). To tu znajdują
się dwa obszary zwane Côte Blonde i Côte Brune, które dają wina w dwóch różnych typach. Legenda mówi, że sama nazwa tych lokacji wzięła się od koloru włosów córek lokalnego pana, których włosy i charaktery znacznie sie różniły. Bez względu na to, ile w tej legendzie prawdy – wina z tych obszarów wyraźnie się różnią. Te z Côte Blonde (na zachód od Ampuis) są subtelniejsze, lepsze jako młode, bardziej owocowe. Tymczasem te z Côte Brune (na pólnoc od Ampuis) – może z powodu dużej zawartości żelaza w glebie – mają wyraziste taniny, więcej charakteru i potrzebują więcej czasu. Bardzo często winiarze nie stosują w tej części viogniera.
Na początku XX wieku region Côte-Rôtie był bardzo zaniedbany i nic nie zapowiadało, że zrobi tak zawrotną karierę, a wina z tej części będą postrzegane, jako jedne z bardziej prestiżowych w całej Francji. Ogromną pracę w celu podniesienia jakości win, a co za tym idzie, budowania prestiżu regionu, wykonali Étienne Guigal i jego syn Marcel. Ich wina z najlepszych posiadłości stanowią absolutną wierchuszkę Côte-Rôtie i mogą stanowić punkt dojścia wielu producentów w tym regionie.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.guigal.com