TOP X przepisów na dania z winem
Wino to szlachetny trunek, który ma naprawdę wykwintny smak. Ten alkoholowy napój może jednak służyć nie tylko jako dodatek do posiłków, ale także jako ich integralna część. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie są 3 najlepsze dania z winem, czytaj dalej!
Południowe klimaty – małże w winie
Nie ma nić lepszego niż świeże, aromatyczne małże. Wino w tym przypadku sprawdzi się doskonale. Aby przygotować niewielką ilość muszli, przyda ci się białe wino, odrobina oliwy i czosnku. Koniecznie musisz też wyposażyć się w odpowiednie naczynie. Dobrze egzamin zdadzą patelnie Tefal z powłoką zapobiegającą przywieraniu lub głębokie garnki, które pomieszczą sporą porcję małży dla całej rodziny. Jeśli lubisz ostrzejsze klimaty, możesz do sosu dodać trochę papryczki chilli. Nie zapominaj też, by nie przesadzać z solą, ponieważ muszle wyłowione z morza często są słone, dlatego warto dosolić potrawę na sam koniec. Punktem obowiązkowym gotowania małży jest przebranie muszli przed wrzuceniem ich do garnka. Świeże małże muszą być zamknięte, a otwarte muszelki koniecznie trzeba wyrzucić.
Symbol Francji, czyli coq au vin
Chcesz podać znajomym coś naprawdę wykwintnego? Kurczak w winie będzie świetną propozycją na wystawną kolację. W tym przypadku niezbędne będzie wytrawne wino czerwone. Aby nieco odchudzić danie, możesz podpiec kawałki kurczaka w piekarniku, ale dobrze sprawdzi się także grill elektryczny Tefal. Do tak przygotowanego kurczaka możesz dodać podsmażoną na patelni cebulkę, pieczarki, wino oraz brandy, które sprawi, że danie stanie się nieco bardziej wyraziste. Całość należy w brytfannie włożyć do piekarnika i kilkukrotnie wymieszać. Staraj się jednak kontrolować sytuację, by kurczak się nie rozpadł. To wyśmienite mięso serwuj z delikatną sałatą z sosem winegret oraz chrupiącą bagietką, która wspaniale wchłonie sos.
Wołowina po burgundzku w nowej odsłonie
Czasami nawet najlepsze dania da się odrobinę udoskonalić i dokładnie to można zrobić z wołowiną po burgundzku, stosując metodę sous-vide. Ten sposób polega na gotowaniu mięsa wołowego szczelnie zamkniętego w worku próżniowym w bardzo niskiej temperaturze. Chcąc wykorzystać niesamowity proces pozwalający na zachowanie smaku, musisz wykonać wszystkie kroki typowe dla gulaszu z dodatkiem wina czerwonego. Jedną różnicą jest to, że na końcu nie dusisz wszystkich składników w garnku, ale wkładasz je do specjalnych torebek, które następnie zamykasz próżniowo. Tak przygotowane pakunki musisz włożyć do urządzenia sous-vide, w którym będziesz gotować gulasz przez 24 godziny w 74 stopniach. Ostatnim krokiem przed podaniem będzie zagęszczenie sosu łyżką masła oraz szczyptą mąki. Ten sposób przyrządzania wołowiny w winie skradnie serca nawet najwybredniejszych gości.
Wino to składnik wielu wyśmienitych potraw, a używane w odpowiedni sposób sprawi, że staniesz się mistrzem kuchni. Powyższe przykłady to kultowe przepisy, które odczarujesz w kilku prostych ruchach, zmieniając małże na krewetki, kurczaka na kaczkę lub wołowinę na wieprzowinę. Najważniejsze są dobrej jakości składniki, w tym także wino. Pamiętaj, by nie kupować taniego alkoholu, ponieważ negatywnie wpłynie on na osiągnięty efekt. Tylko trunki winogronowe z wyższej półki pozwolą ci wydobyć odpowiednie nuty, które sprawią, że konkretne danie stanie się pozycją popisową twojej kuchni.