Jak otworzyć wino korkociągiem? Instrukcja
Chociaż producenci win coraz częściej przelewają trunki do butelek odkręcanych, na półkach wciąż więcej jest tych z klasycznym korkiem. Dlatego w dalszym ciągu niezbędnym gadżetem każdego amatora tego rodzaju alkoholu jest otwieracz do wina. Jak z niego korzystać?
Teoretycznie, w otwieraniu butelki wina nie ma nic trudnego – wystarczy skorzystać z korkociągu. Trzeba jednak posiadać choćby niewielkie umiejętności – po to, żeby go nie pokruszyć lub by podczas wyjmowania korka nie zrobić głośnego „plum”. Taki odgłos nie przystoi zarówno kelnerom-sommelierom, jak i gospodarzom częstujących winem gości w swoim domu.
Otwieranie wina krok po kroku
Aby móc uwolnić korek, potrzebny jest korkociąg. Chociaż obecnie na rynku dostępne są modele elektryczne, większość osób wybiera te standardowe. Dzięki nim otwieranie butelki klasyczną metodą staje się swoistym rytuałem.
Krok 1. Wykonując dwa wprawne ruchy, obetnij kapsel pod zgrubieniem na szyjce.
Krok 2. Serwetką przetrzyj powierzchnię korka, ponieważ mogą pojawić się delikatne zabrudzenia.
Krok 3. Weź otwieracz do wina i wkręć śrubę korkociągu w korek. Aby nie przebić korka zachować ostrożność – ważne jest, by wino nie miało kontaktu z metalowym elementem.
Krok 4. Delikatnie wyciągnij korek – na raz lub na dwa razy. Dopasuj ruchy tak, by nie ułamać korka, ani nie zrobić „plum”.
Krok 5. Wykręć korek ze śruby i powąchaj go – tak łatwo sprawdzisz, czy wino nie jest zaoctowane lub zatęchłe. Jeżeli korek ma nieprzyjemny zapach, nie należy podawać takiego trunku.
Krok 6. Jeżeli wino nadaje się do spożycia, delikatnie przetrzyj ścierką wlot butelki. W ten sposób usuniesz ewentualne drobinki korka, zapobiegając, by nie wpadły do kieliszka.
Jeśli nie klasyczny otwieracz do wina, to co?
Otwieranie butelki wina klasycznym korkociągiem wcale nie jest łatwe. Wymaga bowiem sporej wprawy oraz odrobiny siły. Dlatego coraz więcej osób sięga po typowo kelnerskie akcesoria – takie, które składają się z uchwytu, ramienia, chowanego w obudowie nożyka oraz spirali. To zestaw, dzięki któremu szybko i poprawnie pozbędziesz się korka.
Jakie czynności należy wykonać, posiadając kelnerski korkociąg?
- Przetnij nożykiem zewnętrzną folię okrywającą banderolę, a następnie usuń kapsel pod zgrubieniem na szyjce.
- Spiralę korkociągu wbij w korek pod lekkim kątem – uważaj przy tym, by nie wbić korkociągu zbyt daleko.
- Wkręć śrubę, zostawiając co najmniej jeden wolny obrót spirali.
- Zahacz metalowe ramię otwieracza o kant butelki i delikatnie unoś dźwignię.
- Gdy korek wyjdzie już niemal z butelki, ostrożnie wykręć otwieracz do wina i wyjmij z butelki korek – tak, by cały proces odbył się bezgłośnie.
- Szyjkę i wlot butelki przetrzyj ściereczką.
- Powąchaj korek i – jeśli wino nadaje się do spożycia – rozlej trunek do kieliszków.
Pamiętaj, że otwieranie wina jest sztuką, której warto się nauczyć. Wybierz odpowiedni korkociąg i ćwicz – po to, by przy najbliższej okazji wykazać się swoją umiejętnością.