Wino to napój alkoholowy, który powstaje na skutek fermentacji moszczu z winogron (świeżo wyciśniętego soku będącego półproduktem). Proces powstawania wina nazywa się procesem winifikacji. Jest to proces złożony i uzależniony w dużej mierze od winiarza (lub winemakera). Na świecie istnieje całe mnóstwo rodzajów win, ale ogólny podział można przeprowadzić w następujący sposób:
- ze względu na barwę: białe, czerwone i różowe;
- ze względu na jakość: stołowe, regionalne i apelacyjne (zwane też po prostu jakościowymi);
- ze względu na smak (stopień słodyczy): wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie (deserowe);
- ze względu na zawartość alkoholu: lekkie, średnio mocne, mocne, wzmacniane;
- według charakteru: spokojne, musujące, wzmacniane;
- według pochodzenia: wina z Europy i konkretnych krajów europejskich oraz z Nowego Świata i konkretnych krajów spoza Europy – jednak na ten podział potrzeba osobnego działu.