To czwarty kraj pod względem ilości wyprodukowanego wina na świecie po Francji, Włoszech i Hiszpanii. Pierwsza winorośl pojawiła się w USA w XVII wieku, razem z emigrantami z Europy. W Stanach panowała wcześniej vitis labrusca, czyli winorośl lisia, która daje wina o charakterystycznym smaku (nie lubianym przez europejskich konsumentów), różnym od win europejskich robionych głównie z vitis vinifera.
Po ataku filoksery różne gatunki winorośli amerykańskiej stały się ratunkiem dla vitis vinifera, czyli winorośli właściwej, która nie ocalałaby, gdyby nie szczepienie jej na podkładach amerykańskich, odpornych na filokserę.
Pierwsza winnica komercyjna powstała w Stanach w 1799 w Kentucky. W Kalifornii, która obecnie jest ojczyzną 90% win amerykańskich, pierwszych nasadzeń dokonał misjonarz Junipero Serra w 1769 roku. Następnie uprawy rozprzestrzeniły się dalej na północ.
Dopiero XX wiek przyniósł w Stanach zmiany w przemyśle winiarskim, bo przed XX wiekiem w USA klienci domagali się jedynie lekkich win stołowych lub deserowych, a następne spustoszenia przyniosła prohibicja. Po zniesieniu zakazu produkcji i picia alkoholu, przemysł winiarski powoli podnosił się z upadku poczynając znów od win stołowych i słodkich.
Dopiero druga połowa XX w. przyniosła renesans winiarstwa w USA, a w 1978 roku powstał system AVA, czyli American Viticultural Areas, czyli system przepisów dotyczących produkcji wina, którego podstawą jest podział win ze względu na pochodzenie z konkretnego regionu. Prawo winiarskie w USA jest zdecydowanie mniej restrykcyjne niż w większości krajów europejskich.
Większość win z USA produkowanych jest w trzech stanach: California, Oregon, Washington oraz Nowy Jork (te cztery stany produkują łącznie 95 % całej produkcji, w tym Kalifornia około 90%). Pozostałe 5% powstaje w pozostałych stanach, ze szczególnym uwzględnieniem Teksasu i Wirginii, głównie na potrzeby lokalne.
Kalifornia
To najważniejszy i największy region winiarski USA leżący na zachodnim wybrzeżu kraju. Klimat jest tu dość zróżnicowany, ale zasada ogólna, jest taka sama, jak w innych rejonach upraw winorośli, im bliżej brzegu, tym silniejszy wpływ oceanu i lepsze warunki dla lubiących chłodniejszy klimat odmian, takich jak pinot noir czy chardonnay. Im dalej w głąb lądu, tym lepsze efekty daje cabernet sauvignon i zinfandel, który stał się wizytówką regionu. Najważniejszymi odmianami w Kalifornii są cabernet sauvignon i chardonnay.
Kluczowy podział na regiony w Kalifornii to:
North Coast – obejmujący tereny na północ od San Francisco, w którym znajdują się tak znane regiony jak Napa czy Sonoma, a poza tym obejmuje mniej znane regiony AVA, jak Mendocino i Lake County.
Central Coast – obejmujący tereny na południe od San Francisco. Najważniejsze regiony winiarskie na tym terenie to Santa Clara Valley AVA, Santa Cruz Mountains AVA, San Lucas AVA, Paso Robles AVA, Santa Maria Valley AVA, Santa Ynez Valley and Livermore Valley AVA.
South Coast – obejmujący tereny na południe od Los Angeles az do granicy z Meksykiem. Ważne regiony AVAs w tym regionie to: Temecula Valley AVA, Antelope Valley/Leona Valley AVA, San Pasqual Valley AVA oraz Ramona Valley AVA.
Central Valley – obejmuje tereny leżące na wschód od wybrzeża z Sierra Foothills AVA czy Lodi AVA.
NORTH COAST
Północne Wybrzeże to region leżący w północno-zachodniej części Kalifornii, obejmujący tereny na północ od San Francisco. Tutaj znajdują się subregiony znane na całym świecie, takie jak Napa Valley czy Sonoma Valley. Wina oznaczone jako North Coast to zwykle wina masowe, codzienne, proste, a te, dzięki którym Kalifornia stała się regionem znanym wszędzie, oznaczone są nazwami gminnymi. Jak w większości regionów tego obszaru, dominują na Północnym Wybrzeżu cabernet sauvignon i chardonnay – stanowią one około 50% nasadzeń. Poza tym uprawia się zinfandel, merlot, pinot noir i sauvignon blanc.
Kluczowymi cechami tutejszego mikroklimatu są łagodne zimy, przybrzeżne bryzy znad oceanu, poranne utrzymujące się mgły i chłodne powietrze górskie. Dzięki tym czynnikom i dobremu nasłonecznieniu wina powstające w Kalifornii, a szczególnie w North Coast maja swój specyficzny charakter.
Napa County
To region w North Coast leżący w jego południowo-wschodniej części.. jest to ta sama szerokość geograficzna co hiszpańskie Alicante czy Setubal w Portugalii. Od brzegu dzieli go Sonoma County. W Napa panuje śródziemnomorski klimat z gorącymi latami i łagodnymi zimami. Cecha ważną dla mikroklimatu Napa są poranne mgły znad Zatoki san Francisco (Bay Area), dzięki którym winnice są chłodzone i mimo upałów owoce mogą dawać ciekawe i złożone wina.. Mimo wielkiej popularności i prestiżu tutejszych win, Napa stanowi zaledwie 4% produkcji wszystkich kalifornijskich winnic.
Winiarze z Napa mogą swoim winom nadawać oznaczenie napa County AVA, ale w zależności od lokalizacji posiadłości mogą używać nazw mniejszych subregionów, np. Atlas Peak AVA, Chiles Valley AVA, Diamond Mountain District AVA, Howell Mountain AVA, Los Carneros AVA, Mount Veeder AVA, Napa Valley AVA, North Coast AVA, Oak Knoll District of Napa Valley AVA, Oakville AVA, Rutherford AVA, Saint Helena AVA, Spring Mountain District AVA, Stags Leap District AVA, Wild Horse Valley AVA i Yountville AVA
Napa Valley – najbardziej znana część Napa County leży bezpośrednio na północny wschód od San Francisco Bay Area i jest domem najlepszych chyba win w USA. Triumf Napa jest zasługa nie tylko samych wysokiej jakości win, ale także rozbudowanej enoturystyki kwitnącej tu od lat. Oczywiście wieli bum na wina z tego regionu zapoczątkowała wygrana na konkursie w Bordeaux i w Burgundii w 1976 roku, po której wina z nowego świata zaczęły swoją ekspansję na cały świat. Zasadniczo uprawia się tu cabernet sauvignon, produkuje mieszanki typu bordoskiego, a także chardonnay, merlot, pinot
noir oraz zinfandel.
Sonoma County
Leży na zachód od Napa i oddziela Napa od wybrzeża. Jest jednym z najważniejszych regionów kalifornijskich. Dzieli się na trzy odrębne sekcje: Sonoma Valley, Northern Sonoma i Sonoma Coast. Każda z nich ma osobne oznaczenie AVA i dzieli się dalej na kolejne podregiony.
Sonoma Valley jest jedną z chłodniejszych lokalizacji w Kalifornii. Mgły utrzymują się tu dłużej, klimat jest bardziej wilgotny, a wina odzwierciedlają to specyficzne terroir. Króluje tu cabernet, zinfandel i chardonnay.
Northern Sonoma z kolei to subregion obejmujący bardzo znane i prestiżowe lokalizacje o osobnych oznaczeniach AVA. Należą do nich: Alexander Valley, Dry Creek Valley, Knights Valley, Pine Mountain-Cloverdale oraz Russian River Valley. Dominuje tu oczywiście cabernet sauvignon, ale dobrze przyjęły się tu pinot noir i chardonnay, szczególnie w chłodniejszych lokalizacjach.
W Sonoma Coast, która – jak nazwa wskazuje – leży najbliżej oceanu, udają się odmiany lubiące chłodniejszy mikroklimat, takie jak pinot noir, chardonnay, a nawet gewürztraminer.
Wszystkie AVAs w Sonoma to: Alexander Valley AVA, Bennett Valley AVA, Chalk Hill AVA, Dry Creek Valley AVA, Green Valley of Russian River Valley AVA, Knights Valley AVA, Los Carneros AVA, North Coast AVA, Northern Sonoma AVA, Rockpile AVA, Russian River Valley AVA, Sonoma Coast AVA, Sonoma Mountain AVA, Sonoma ValleyAVA
Lake County
To region, który leży na północ od Sonoma i Napa, a jest oddzielony od wybrzeża przez region Mendocino. Tutejsza gwiazda jest cabernet sauvignon, a duży wpływ na mikroklimat ma Clear Lake, jezioro lezące w samym centrum regionu. Najważniejsze winnice znajdują się na południe od jeziora. Obok caberneta sadzi się tu syrah, zinfandel i dające tu aromatyczne wina białe sauvignon blanc.
W obrębie Lake County znajdują się następujące regiony AVA: Benmore Valley AVA, Clear Lake AVA, Guenoc Valley AVA, High Valley AVA, North Coast AVA and Red Hills Lake County AVA
Mendocino
To region leżący na wybrzeżu i wchodzący w obręb tzw. Pólnocnego Wybrzeża. Jest domem następujących AVAs:
Anderson Valley AVA, Cole Ranch AVA, Covelo AVA, Dos Rios AVA, McDowell Valley AVA, Mendocino AVA, Mendocino Ridge AVA, North Coast AVA, Potter Valley AVA, Redwood Valley AVA and Yorkville Highlands AVA
Tutejsze wina nie osiągają tak zawrotnych cen jak na przykład te z Napa, dlatego uchodzą za wina z dobrym stosunkiem jakość-cena. Większość winnic znajduje się tu w głębi lądu, w południowej części obszaru, a klimat jest tu moderowany przez wpływ oceanu.
Produkuje się tu znakomite pinot noir i chardonnay, a także wina musujące. Poza tym, uznaniem cieszą się tu alzackie odmiany: gewürztraminer, pinot gris i riesling.
W obrębie North Coast mieści się jeszcze jeden region z jedną apelacją, czyli Humboldt County z dodatkową apelacją Willow Creek AVA. To jeden z najchłodniejszych i najbardziej wilgotnych regionów Kalifornii. Leży na północ od Mendocino i słynie raczej z małych butikowych winnic niż wielkich międzynarodowych przedsiębiorstw winiarskich. Najbardziej eleganckie i ciekawe wina pochodzą właśnie z wyróżnionego własnym oznaczeniem geograficznym terenu – Willow Creek AVA.
Na południe od Sonoma i Napa po obu stronach San Pablo Bay znajdują się jeszcze dwa mniej znaczące regiony North Coast: Solano ze swoimi oznaczeniami (Clarksburg AVA, North Coast AVA, Solano County Green Valley AVA, Suisun Valley AVA, Wild Horse Valley AVA) oraz Marin, w którym winiarze mogą nazywać wina jedynie oznaczeniem ogólnym North Coast AVA.
CENTRAL COAST
To duży obszar obejmujący tereny wybrzeża na południe od San Francisco z uwzględnieniem regionu Contra Costa na południowy-zachód od San Francisco aż po Santa Barbara z regionem Santa Ynez Valley.
W tym regionie najważniejszymi odmianami są chardonnay i pinot noir. Za nimi plasują się cabernet sauvignon, zinfandel oraz sauvignon blanc.
Gleby są zróżnicowane w zależności od miejsca. Głównym czynnikiem decydującym o rodzaju gleb jest Uskok San Andreas, przyczyna kalifornijskich trzęsień ziemi, który dzieli wybrzeże na dwie części ciągnąc się z północnego zachodu na południowy wschód. Na zachodniej części uskoku dominują wapienne gleby, które są pozostałościami dna morskiego. W Monterey, w okolicach Salinas dominują łupki i gliny. Im bliżej San Francisco Bay tym więcej żwirowych podłoży i gleb piaszczystych.
W dolinach rzek z kolei pojawiają się żyzne mady, dzięki którym można osiągnąć dużo większą wydajność.
Dla mikroklimatu Środkowego Wybrzeża duże znaczenie ma Zatoka Monterey, wrzynająca się w ląd. Wiatry znad Oceanu Spokojnego wdzierają się na ląd i zapewniają winnicom odpowiednie chłodzenie.
Oto regiony Środkowego Wybrzeża i tutejsze AVAs:
San Francisco: Central Coast AVA, San Francisco Bay AVA
Contra Costa: Central Coast AVA, Livermore Valley AVA
Alamada: Central Coast AVA, Livermore Valley AVA
San Mateo: Central Coast AVA, San Francisco Bay AVA
Santa Clara: Central Coast AVA, San Francisco Bay AVA, San Ysidro District AVA, Santa Clara Valley AVA, Santa Cruz Mountains AVA
Santa Cruz: Ben Lomond AVA, Central Coast AVA, San Francisco Bay AVA i Santa Cruz Mountains AVA
Monterey: Arroyo Seco AVA, Carmel Valley AVA, Central Coast AVA, Chalone AVA, Hames Valley AVA, Monterey AVA, San Antonio AVA, San Bernabe AVA, San Lucas AVA oraz Santa Lucia Highlands AVA.
San Benito: Central Coast AVA, Chalone AVA, Cienega Valley AVA, Lime Kiln Valley AVA, Mount Harlan AVA, Pacheco Pass AVA, Paicines AVA, San Francisco Bay AVA i San Benito AVA.
San Luis Obispo: Arroyo Grande Valley AVA, Central Coast AVA, Edna Valley AVA, Paso Robles AVA, Santa Maria Valley AVA oraz York Mountain AVA.
Santa Barbara: Central Coast AVA, Santa Maria Valley AVA, Santa Ynez Valley AVA, Santa Rita Hills AVA i Happy Canyon of Santa Barbara AVA.
Livermore Valley
Leży na wschód od San Francisco Bay w obrębie dwóch regionów, czyli Alamada i Contra Costa. Obszar ten znany jest przede wszystkim z wysokiej jakości sauvignon blanc i sémillon. W tym chłodnym klimacie robi się także cabernet sauvignon i chardonnay. Krążą wieści, że sadzonki tych szczepów pochodzą ze sławnej posiadłości Château d’Yquem z Sauternes. Na żwirowych glebach Livermore świetnie udają się te białe odmiany, dając ciekawe, pełne i bardzo intensywne wina.
Monterey
To region leżący dalej na południe od Santa Cruz i Monterey Bay. Jest to stosunkowo młody region winiarski, ponieważ na skalę komercyjną zaczęto tu robić wina dopiero w drugiej połowie XX w. Obszar dzieli się na trzy strefy: w pobliżu Gór Santa Lucia, w Dolinie Salinas oraz u podnóży Gór Gabilan.
Salinas Valley (Dolina Salinas) to koń pociągowy tutejszego winiarstwa – większość winnic mieści się tu w dolinie rzeki Salinas. Chłodne wiatry znad Monterey Bay dają dobre warunki do uprawy odmian lubiących chłodniejsze powietrze, takich jak pinot noir, chardonnay, riesling czy sauvignon blanc.
W górach Santa Lucia na wybrzeżu ważniejszym czynnikiem jest wysokość niż bliskość oceanu- powstaje tu sporo czerwonych win skoncentrowanych i treściwych, dzięki dużym różnicom temperatur dobowych.
Arroyo Seco AVA w Salinas Valley i krainą słynną dzięki swoim białym winom o świeżej dobrej kwasowości i tropikalnej owocowości. Słynie też z niedużych winiarni, niemal butikowych, jak na amerykańskie warunki, posiadłości. Świetnie udaje się tu chardonnay i riesling.
Carmel AVA to z kolei apelacja odpowiedzialna za jedne z lepszych cabernet sauvignon w całej Kalifornii. Ponadto uprawia się tu merlot i produkuje dobre mieszanki w stylu bordoskim.
W Chalone AVA, który leży w regionie Monterey oraz San Benito, dumą regionu jest zdecydowanie pinot noir i chardonnay.
San Luis Obispo
Arroyo Grande Valley AVA w regionie San Luis Obispo, który znajduje się pomiędzy Monterey a Santa Barbara, mgły leżą nad winnicami nie tylko rankiem. Tutejszy klimat jest bardziej umiarkowany.
Apelacja jest domem pinot noir, chardonnay oraz cabernet sauvignon, sauvignon blanc, sémillon i zinfandel.
Region znany jest także z produkcji wysokiej jakości win musujących.
Edna Valley AVA także leżąca w San Luis Obispo County w połowie drogi między San Francisco a Los Angeles jest słynna z dobrego, pełnego i złożonego chardonnay.
W Paso Robles – największej apelacji San Luis Obispo – dobra opinią cieszą się wina czerwone, ponieważ tutejszy cieplejszy klimat sprzyja ich produkcji. Najlepsze efekty przynosi syrah, cabernet sauvignon i zinfandel.
Santa Barbara County
To południowy kraniec Central Coast na południe od San Luis Obispo. Niemal połowę hodowanych tu winogron sprzedaje się poza granice powiatu. Winnice leżą na wzgórzach i w dolinach rzecznych. Chłodniejsze obszary, takie jak Santa Maria Valley AVA specjalizują się, jak należy się spodziewać w odmianach lubiących chłody, czyli pinot noir i chardonnay. Z kolei w Santa Ynez, leżącym na południe dominuje cabernet sauvignon i rodańskie szczepy, czyli syrah i grenache. W obrębie regionu Sanata Ynez znajduje się AVA Sta. Rita Hills, które jednak przez nieco chłodniejszy mikroklimat uprawiają obok syrah z dużym powodzeniem pinot noir i chardonnay.
SOUTH COAST
Region leżący na południe i południowy wschód od Central Coast, obejmujący tereny od Ventura po San Diego na samym południu wybrzeża aż po granicę z Meksykiem.
Na południowym wybrzeżu narodziło się kalifornijskie winiarstwo, bo to tutaj mnich Junipero Serra posadził pierwsza winorośl, żeby produkować wino dla celów sakramentalnych. Pierwsze europejskie odmiany zasadzone na tym obszarze to sauvignon blanc i cabernet franc, które tu przybyły z Bordeaux.
Dużym zagrożeniem dla lokalnego winiarstwa okazała się wzmożona urbanizacja tych terenów w połowie XX w., bo Los Angeles i San Diego to najgęściej zaludnione tereny USA.
Szerokość geograficzna od 32 do 34 stopnia szerokości geograficznej północnej umiejscawia South Coast bliżej równika niż jakikolwiek europejski region winiarski. Dzięki wpływowi oceany, który chłodzi winnice, uprawy winorośli są tu w ogóle możliwe, żeby z owoców otrzymać dobre, skoncentrowane wina.
Większość apelacji południowej części Kalifornii leży na wybrzeżu, a kilka wyjątków takich jak np. Leona Valley w regionie Los Angeles czy Temecula Valley w Riverside leżą głębiej na lądzie, ale tu wysokość nad poziomem morza reguluje chłodzenie dzięki dobowym amplitudom zamiast wpływu oceanu.
South Coast AVAs:
San Diego County: Ramona Valley, San Pasqual Valley i South Coast.
Los Angeles County: Malibu-Newton Canyon, Saddle Rock Malibu, Antelope Valley High Desert, Siera Pelona Valley i Leona Valley.
San Bernardino: Cucamonga Valley.
Riverside: Temecula Valley.
Antelope Valley High Desert to bardzo młoda apelacja leżąca na północ od miasta Los Angeles o obrębie regionu o tej samej nazwie i jest charakterystycznym regionem, ponieważ jednym z niewielu na wybrzeżu, które charakteryzują się śródlądowym klimatem, bardziej suchym i ciepłym. Dolina Antelope jak klin wbija się w pustynię Mojave, więc jedynie dzięki wysokości można uprawiać tu winorośl. Winnice leżą tu nawet na wysokości około 1000 m n.p.m. lata są bardzo gorące a zimy chłodne, choć nie śnieżne. Najbardziej efektowne wina powstają tu z tempranillo, zinfandel, syrah i viognier.
Temecula Valley w Riverside to największy wydzielony region AVA w South Coast. Nazwa regionu oznacza dosłownie „krainę słońca i mgły” i jest w 100% adekwatna do warunków, które tu panują. Jest to region wymagający nawadniania, choć chłodzenie zapewniają tu przede wszystkim różnice temperatur między dniem a nocą, dzięki czemu mogą się tu udać wina z tempranillo, cabernet franc, sangiovese, czy syrah.
Ciekawą apelacją jest też Cucamonga AVA w San Bernardino County. Znajduje się ona na wschód od Los Angeles i słynie ze starych winorośli odmiany zinfandel. Jest to piaszczysto-skalisty teren, dzięki któremu możliwy jest dobry drenaż gleb, dzięki któremu winorośl rodzi mniejsze grona, a te dają bardziej skoncentrowane, treściwe wina.
Dobre efekty dają także szczepy mourvedre i syrah.
Ponadto w Cucamonga robi się sporo win wzmacnianych w typie sherry.
CENTRAL VALLEY
Region leżący w środkowej Kalifornii składa się z dwóch dolin: Sacramento Valley na północy i Joaquin Valley na południu. Są to regiony będące koniem pociągowym winiarstwa amerykańskiego, ponieważ powstaje tu połowa produkcji wina całego kraju. Oczywiście podstawą są tu wina masowe, ponieważ warunki w regionie sprzyjają wysokiej wydajności.
Central Valley AVAs:
San Joaquin: River Junction, Tracy Hills, Lodi w którym znajdują się apelacje Alta Mesa AVA, Borden Ranch AVA, Clements Hills AVA, Cosumnes River AVA, Jahant AVA, Mokelumne River AVA i Sloughhouse AVA
Satnislaus: Diablo Grande, River Junction, Salado Creek
Madera: Madera AVA
Fresno: Fresno AVA
Yolo: Capay Valley, Clarksburg, Dunnigan Hills i Merritt Island
Diablo Grande AVA leży w Stanislaus County w centrum Doliny Centralnej. Mimo że winnice znajdują się z dala od wybrzeża, to wysokość położenia około 800 m n.p.m. pozwala na produkcję win na tym obszarze. Nazwa regionu wzięła się od najwyższej góry Pacific Central Range, czyli Mount Diablo. Uprawia się tu różne szczepy, ale najlepsze efekty osiągają: chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, sangiovese, syrah, barbera, merlot i cabernet sauvignon.
Clarksburg – AVA leży w Yolo County na południowy zachód od Sacramento. Panuje tu klimat umiarkowany dzięki wpływowi rzeki Sacramento i San Francico Bay. Jest to region duży, ale z nielicznymi winnicami. Sławę temu regionowi przyniosła odmiana chenin blanc, z której powstają aromatyczne słodkie wina. Poza tym uprawia się tu różne białe aromatyczne odmiany, takie jak viognier, pinot gris czy verdelho.
Lodi AVA to apelacja leżąca w dwóch regionach, w Sacramento i San Joaquin County. Niegdyś uprawiano tu jedynie zinfandel. Obecnie uprawia się tu także chardonnay, sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon.
Ponieważ do Lodi docierają bryzy znad San Francisco Bay, klimat jest tu nieco chłodniejszy niż w sąsiednich apelacjach.
Sławę przyniosły regionowi proste wina z winnic Roberta Mondaviego.
SIERRA FOOTHILLS
To region leżący na wschód od Sacramento Valley i San Joaquin Valley na podobnej szerokości jak san Francisco Bay. Region leży już w głębi lądu, charakteryzuje się ciepłym górskim klimatem i jest znany z win czerwonych z odmian zinfandel, syrah i barbera. Region leży wzdłuż północno-wschodnich zboczy Sierra Nevada i graniczy ze stanem Nevada.
Decydującym czynnikiem dla tutejszego mikroklimatu jest chłodne wieczorne powietrze napływające z gór.
Sierra FOOTHILLS AVAs to:
Amador County: California Shenandoah Valley, Amador County i Fiddletown
Calaveras County AVA
El Dorado County: El Dorado AVA i Fair Play AVA
Mariposa County AVA
Nevada County AVA
Placer County AVA
Tuolumne County AVA
Yuba County: Yuba AVA i North Yuba AVA
Washington
To region winiarski na zachodnim wybrzeżu USA, na północ od Oregon. Leży na szerokości geograficznej podobnej do Burgundii. Głównym czynnikiem wpływającym na klimat regionu są Góry Kaskadowe, które oddzielają nadbrzeżną część chłodną od cieplejszej znajdującej się na wschód od gór.
Dzięki rzekom płynącym na wschodzie winnice zlokalizowane na wschodzie nie muszą być nawadniane, a w ciepłym klimacie uprawia się chardonnay, riesling, merlot, cabernet sauvignon i syrah.
Zimy w tym regionie bywają naprawdę mroźne (nawet do -26 stopni), dlatego winiarze muszą szukać technicznych rozwiązań, które chronią winorośle przed nadmiernym mrozem.
Washington to region młody, jednak już zdołał zdobyć opinię regionu, który produkuje dużo win jakościowych.
Washington AVAs:
Columbia Gorge, Columbia Valley, Horse Heaven Hills, Lake Chelann, Naches Heights, Puget Sound, Rattlesnake Hills, Red Mountain, Snipes Mountain, Wahluke Slope, Walla Walla Valley i Yakima Valley.
Columbia Valley to obszerny teren na wschód od Gór Kaskadowych, w obrębie którego znajduje się szereg dodatkowych mniejszych apelacji. Jedną z najbardziej znanych jest Yakima Valley.
Yakima Valley AVA to pierwsza apelacja w regionie Washington. Status ten otrzymała w 1983 roku. Leży na południu stanu niedaleko granicy ze stanem Oregon. W obrębie tego regionu znajdują się obecnie jeszcze inne apelacje: Rattlesnake Hills, Red Mountain i Snipes Mountain.
Yakima Valley to jeden z najważniejszych i najciekawszych regionów w stanie Washington. Jest tu najwięcej nasadzeń w całym stanie, a najlepsze efekty przynosi chardonnay, mieszanki bordoskie, syrah oraz riesling.
Inną znaną apelacja Columbia Valley jest Walla Walla Valley leżąca na samym południu stanu przy granicy z Oregonem. Jest znany przede wszystkim z jakościowych win typu bordoskiego i dobrych syrah. Góry Błękitne ochładzają klimat doliny, a na żwirowych, ilastych i gliniastych glebach dobrze rosną także gewürztraminer i chardonnay.
Walla Walla słynie także z butikowych winnic, dzięki którym rośnie prestiż tego miejsca. Czerwone wina z Walla Walla mają charakter treściwych, pełnych ciała i solidnych win.
Oregon
Leży na północ od Kalifornii i jest dość młodym regionem winiarskim w USA. Pierwsze nasadzenia datuje się na lata 60-te XX w. Większość winnic znajduje się tu pomiędzy wybrzeżem a Górami Kaskadowymi, co sprawia, że najlepsze efekty dają tu odmiany lubiące chłodniejszy klimat. Połowa nasadzeń to odmiana pinot noir, która jest wizytówka tego regionu. Poza nią uprawia się tu: pinot gris, pinot blanc, gewürztraminer i sauvignon blanc.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na klimat jest oczywiście wilgotne i chłodne oceaniczne powietrze.
Oregon AVAs:
Columbia Gorge: Hood River County
Columbia Valley: Walla Walla Valley (po stronie Oregonu)
Snake River Valley
Southern Oregon: Rouge Valley z Applegate Valley i Rouge River oraz Umpqua Valley, w obrębie której znajdują się jeszcze Elkton Oregon i Red Hill Douglas County
Willamette Valley: Polk County i Eola-Amity Hills, Washington County i Chehalem Mountains, Ribbon Ridge oraz Yamhill County i Dundee Hills, McMinnville, Yamhill-Carlton District.
Rouge Valley to najwyżej położona apelacja Oregonu, a także najchłodniejsza. Leży na zachodzie i jest pod silnym wpływem klimatu oceanicznego. Najlepiej udają się tu pinot noir i pinot gris. W podapelacjach w obrębie tego regionu, tych, które leżą dalej od wybrzeża, uprawia się więcej win powstających z mieszanek merlota i cabernet sauvignon.
Willamette Valley leży z kolei najbardziej na północ Oregonu. To region o chłodnym morskim klimacie, uważany za jeden z najlepszych dla uprawy pinot noir, pinot gris i chardonnay. Jest to największa apelacja i region w stanie Oregon obejmuje więc kilka dodatkowych AVAs. W Yamhill County na przykład uprawia się sporo muscat blanc (muscat canelli), z którego powstają dobre wina deserowe.
Umpaqua Valley znajduje się na południu regionu i sławę zawdzięcza świetnym pinot noir z północnej części apelacji oraz syrah i tempranillo z południa. Dobre syrah z Umpaqua charakteryzuje się aromatem czarnego pieprzu i przypraw, a także dużą złożonością.
Po drugiej stronie, wschodniej, Gór Kaskadowych znajdują się regiony rozciągające się za granicę stanu, których większa część znajduje się już na północ w Stanie Washington. Ogromny region Columbia Valley dominujący w centrum Washington obejmuje tez północne skrawki Oregon. Walla Walla Valley też przekracza granicę. Po tej stronie, w Oregon, w Walla Walla także powstają dobre wina z cabernet sauvignon, syrah i merlot.