Podział win ze względu na ich charakter to podział w gruncie rzeczy wynikający z bardzo wielu czynników. Nie da się charakteru wina osiągnąć jednym czynnikiem dotyczącym winifikacji, czyli np. białą odmianą winorośli. Z białych gron można bowiem zrobić wino spokojne, aromatyczne, ale i wzmacniane, o dużej zawartości alkoholu i do tego bardzo słodkie.
W tym miejscu zatem podział win oprzemy na sposobie produkcji.
Spokojne
Wina spokojne to właściwie wszystkie wina, które nie musują. Ale i wśród win spokojnych, i czerwonych, i białych możemy rozróżnić wina o różnym stylu:
- białe rześkie (np.. chablis, pinot grigio, riesling kabinett)
- białe aromatyczne (gewurztraminer, riesling spätlese, pinot gris i riesling francuski)
- białe pełne i bogate (np. chardonnay, viognier, białe rodańskie)
- białe wyraziste i kwasowe (chenin blanc, semillon, sauvignon blanc, białe Bordeaux)
- czerwone świeże i owocowe (np. beaujolais, niektóre merloty, grenache, barbera, dolcetto d’alba)
- czerwone dobrze zbudowane (np. burgundy, bordeaux, barolo, barbaresco, chianti)
- czerwone mocne i pikantne (np. hiszpańskie Toro, syrah z Francji, shiraz z Australii, cabernet nowoświatowe, primitivo)
- wzmacniane słodkie (sherry oloroso, malaga, madera, marsala, moscatel de Setubal, vin doux naturel z południa Francji)
- wzmacniane wytrawne i wyraziste (sherry fino, amontillado, madera sercial i verdelho, manzanilla, marsala secco)
- deserowe wina słodkie (vouvray, sauternes, niemieckie czy austriackie auslese, TBA czy eiswein, tokaje, late harvest – czyli wina z późno zbieranych gron)
- różowe lekkie i delikatne albo bardziej intensywne i wytrawne w zależności od długości maceracji ze skórkami
Musujące
Wina musujące to takie, które w wyniku specjalnego procesu produkcji pozostają nasycone dwutlenkiem węgla. Związek ten może powstawać w wyniku fermentacji w kadziach lub w butelkach, bądź wina mogą być nim sztucznie nasycane.
Szampan – to najznakomitsza marka wśród win musujących. Wino może się tak nazywać, kiedy pochodzi z Szampanii i jest robione metodą tradycyjną.
Wino musujące robione metodą tradycyjną – np. dobra hiszpańska cava, cremant, dobre prosecco spumante – polega ona na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w butelce – dokładnie tak, jak w szampanach;
Wino musujące produkowane metodą charmat – wino, które wtórną fermentację przechodzi w szczelnie zamkniętych zbiornikach (tańsza i szybsza metoda).
Wino perliste – lekko musujące typu prosecco frizzante czy vinho verde, frascati.
Wina gazowane – sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla (o tych nie chcemy ani słyszeć, ani pisać).
W jaki sposób powstają i co je różni – w dziale produkcji wina.
Wzmacniane
Wina wzmacniane to takie, do których w różnym momencie produkcji dodano destylat winny, dzięki czemu ich moc wzrosła. Wina wzmacniane mogą mieć od 15-16% zazwyczaj do 22%.
Wśród win wzmacnianych najbardziej znane wina to:
porto
madera
sherry
marsala
malaga
wina likierowe
vin doux naturel
Jak powstają, co je różni między sobą oprócz kraju czy regionu pochodzenia – w dziale produkcja wina.