Choć Hiszpania ma największy areał upraw winorośli na świecie, to po Włoszech i Francji dopiero trzeci kraj produkujący najwięcej wina. Tutejszy suchy klimat nie pozwala na większe osiągnięcia. Jednak różnorodność i ciekawy charakter win hiszpańskich sprawiają, że wina hiszpańskie od lat podbijają świat.
Najbardziej popularne hiszpańskie wina to:
- wina wzmacniane z Andaluzji, czyli malaga i jerez (znana światu jako sherry od wytrawnej po bardzo słodką)
- cava – czyli hiszpańskie wina musujące robione metodą tradycyjną
- rioja – czyli czerwone wina wytrawne od owocowych młodych tinto joven, po wykwintne i długowieczne gran reserva
Ostatnie lata to także triumf innych modnych hiszpańskich regionów takich jak Ribera del Duero, Priorat czy Bierzo.
Tak jak we Francji wina hiszpańskie dzielą się na stołowe (vino de mesa), regionalne (vino de la tierra) i apelacyjne (patrz klasyfikacja win). W każdym z regionów wydzielono kilka apelacji. Mogą to być:
DO Pago – Denominación de Origen de Pago – dla najlepszych win z pojedynczych posiadłości, które rokrocznie wyróżniają się jakością;
DOC – Denominación de Origen Calificada – dla win dobrej jakości,które w ciągu dekady utrzymują standard (Rioja, Priorat, Cava);
DO – Denominación de Origen – czyli tak samo, jak z francuską apelacją – dla win z określonego regionu, które spełniają wymagania dotyczące uprawy, szczepów, sposobów winifikacji itp.
Regiony winiarskie Hiszpanii to:
Andaluzja
Aragonia
Kastylia (Castilla y León)
Katalonia
La Rioja
Galicja
Navarra
Murcja
Walencja (Comunidad Valenciana)
Extremadura
Madryt
La Mancha
Kraj Basków