klasyfikacja winWino to napój alkoholowy, który powstaje na skutek fermentacji moszczu z winogron (świeżo wyciśniętego soku będącego półproduktem). Proces powstawania wina nazywa się procesem winifikacji. Jest to proces złożony i uzależniony w dużej mierze od winiarza (lub winemakera). Na świecie istnieje całe mnóstwo rodzajów win, ale ogólny podział można przeprowadzić w następujący sposób:

  • ze względu na barwę:  białe, czerwone i różowe;
  • ze względu na jakość:  stołowe, regionalne i apelacyjne (zwane też po prostu jakościowymi);
  • ze względu na smak (stopień słodyczy):  wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie (deserowe);
  • ze względu na zawartość alkoholu:  lekkie, średnio mocne, mocne, wzmacniane;
  • według charakteru:  spokojne, musujące, wzmacniane;
  • według pochodzenia:  wina z Europy i konkretnych krajów europejskich oraz z Nowego Świata i konkretnych krajów spoza Europy – jednak na ten podział potrzeba osobnego działu.
Udostępnij artykuł